Smokkelfietstocht

De smokkelfietsroute is een route door Overdinkel en het prachtige buitengebied. Deze route gaat langs alle belangrijke plekken waar smokkelaars met hun waar liepen. De gemeente Losser ligt aan de grens met Duitsland, net als in andere grensgebieden in Nederland het geval is.

Ook in Overdinkel wist men allerlei manieren om via diverse (smokkelroutes) meerdere artikelen het land binnen te smokkelen. Deze artikelen waren op de raarste plekken verborgen bijvoorbeeld in fietsframes, bumpers van auto’s, kleding en speciale klompen, zo kwamen ze het land op deze manier binnen en vaak niet zonder gevaar.

In Overdinkel zijn nog steeds gedenkwaardigheden van het smokkelverleden. In het Kulturhus ’t Trefhuus is er meer infomatie te verkrijgen in de vorm van een mysterieuze bos, de grensovergang en stoere douanebeambten, die daar fysiek aanwezig zijn. Verder herinneren de diverse grensstenen nu nog aan die periode.

Per fiets wordt dit culturele erfgoed door bewoners, ondernemers, verenigingen en instellingen gepromoot. De fietstocht is 23 km lang en deze route voert u langs allerlei mooie plekjes binnen en buiten Overdinkel.

Smokkelfietstocht Smokkelfietstocht Bommen Berend

Smokkelfietstocht met gids

Smokkelwandeltocht

Lange wandelroute deze route gaat langs alle kerkdorpen van de gemeente Losser. Momenteel wordt in Overdinkel hard gewerkt aan de Grensstenen langs de Smokkelroute. Deze wandelroute maakt onderdeel uit van het Noordoost Twente Pad, deze route is in ontwikkeling.

Lokale ondernemers hebben hierop inmiddels ingespeeld met de ontwikkeling van producten als ‘smokkelöllie’, smokkelkoffie en smokkelarrangementen. Er is een boekje met lokale smokkelverhalen uitgegeven en de atletiekvereniging Losser heeft haar jaarlijkse Drielandenloop omgevormd tot een Smokkeltrailrun. Deze wandelroute is ongeveer 40 kilometer.

Smokkeltour

Iedere zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur vanaf het Trefhuus. Elektrokar voor toerisme en ritjes voor de bewoners, die het buitengebied van Overdinkel en Losser aandoet. Je hoort anekdotes over het smokkelverleden. Onderweg stopt het voertuig regelmatig bij historische plekken. De tour is ongeveer 16 kilometer lang

Info Smokkeltour Overdinkel in elektrokar

Facebook Smokkeltour


Smokkelbord Grenssteen